Κατεβαίνουμε το φαράγγι της Σαμαριάς;

Επιμέλεια : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.
faraggi4Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που μου μπήκε στο μυαλό να κατέβω το φαράγγι της Σαμαριάς, το θαύμα αυτό της Κρητικής γης που όμοιό του δεν υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Και τα κατάφερα πριν από μερικές ημέρες λίγους μήνες πριν μπω στον 69ο χρόνο της ζωής μου.

Η καπετάνισσα δεν ήρθε μαζί, λόγω των ακατάλληλων παπουτσιών που είχε φέρει μαζί της, και έτσι άφησα ξημερώματα το παπί στην αφετηρία των λεωφορείων στα Χανιά και στις 7.15 έφθασα μαζί με άλλους περιπατητές στο Ξυλόσκαλο του Ομαλού.

faraggi7Δεν θα επιχειρήσω να περιγράψω το σκηνικό, καθώς κατεβαίνει κανείς το μήκους 13 χιλιομέτρων μονοπάτι του φαραγγιού της Σαμαριάς, γιατί θα αποτύχω παταγωδώς αφού οι λέξεις, όσο ποιητικές και αν είναι, ωχριούν μπροστά στα χρώματα, τους ήχους και τις μυρωδιές της Φύσης. Θα περιοριστώ μόνο σε κάποιες γενικές πληροφορίες και θα αφήσω την εικόνα να μιλήσει μόνη της.

faraggi8Καλό είναι, κατ' αρχάς, να επιχειρήσετε την κατάβαση (και κυρίως την ανάβαση) όσο πιο νωρίς το πρωί είναι δυνατόν. Πρέπει να φοράτε αθλητικά παπούτσια, κατά προτίμηση ελάφρα μποτάκια ορειβασίας, και ελαφρύ ρουχισμό. Ίσως χρειαστεί μάλιστα, το πρώτο ημίωρο, να φορέσετε ένα φούτερ γιατί το κρύο νωρίς το πρωί είναι διαπεραστικό.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής υπάρχουν πηγές με πόσιμο νερό, συνεπώς είναι αρκετό να έχετε ένα μόνο μπουκάλι στο σακίδιό σας το οποίο θα μπορέσετε να συμπληρώσετε.

faraggi9Υπάρχουν τουαλέτες σε συγκεκριμένα σημεία της διαδρομής. Το εισιτήριο για την κατάβαση, ή την ανάβαση αντιστοίχως, κοστίζει 5 ευρώ και πρέπει να κρατήσετε το απόκομμα γιατί στον τερματισμό θα σας το ζητήσουν. Συνολικώς το κόστος να κατέβει κάποιος (ή να ανέβει) το φαράγγι της Σαμαριάς είναι 32 περ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των εισιτηρίων του λεωφορείου από τα Χανιά προς Ξυλόσκαλο και από Σφακιά προς Χανιά, και του πλοίου από Αγία Ρουμέλη προς Σφακιά.