Το σπήλαιο της Συκιάς στους Ολύμπους της Χίου.

Φωτογραφίες - Βίντεο : Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

spileo.sykias2Έχω επισκεφτεί κατά καιρούς διάφορα σπήλαια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μερικά μάλιστα από αυτά με εντυπωσίασαν ιδιαίτερα. Μεταξύ αυτών το σπήλαιο στο φράγμα του ποταμού Αγγίτη, το σπήλαιο του Δυρού, το σπήλαιο Αλλιστράτης Σερρών, το σπήλαιο Castellana Grotte στην Ιταλία και άλλα.

Ήμουν προβληματισμένος, λοιπόν, όταν ο Σωκράτης Γάγκας, κατά την πρόσφατη ολιγοήμερη παραμονή μου στη Χίο, μου πρότεινε να επισκεφτώ το σπήλαιο της Συκιάς, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Ολύμποι, καθώς ένα άλλο σπήλαιο που επισκέφτηκα πέρυσι στην Κύθνο (Καταφύκι), με απογοήτευσε εντελώς. Ο λόγος; Ενώ το σπήλαιο αυτό διαφημίζεται ως σταλακτιτικό, ο επισκέπτης διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν καθόλου, σχεδόν, σταλακτιτικοί ή σταλαγμιτικοί σχηματισμοί! Γιατί; Διότι οι κάτοικοι του νησιού τα παλαιότερα χρόνια, όταν η εξόρυξη σιδήρου στην Κύθνο ήταν στα φόρτε της, θεώρησαν σκόπιμο να σπάσουν τους σταλακτίτες για να πάρουν το μετάλλευμα που περιείχαν! http://www.ribandsea.com/travels/2547-thermia-i-kythnos-opos-kai-an-tin-peis-einai-yperoxi

 

spileo.sykiasΗ επίσκεψή μου, ωστόσο, στο σπήλαιο της Συκιάς, έμελλε να άρει εντελώς τις επιφυλάξεις μου. Δεν είναι σίγουρα το μεγαλύτερο από τα σπήλαια που έχω επισκεφτεί, διαθέτει όμως εξαιρετικό διάκοσμο, ενώ η φυσική είσοδός του (μια τρύπα στην οροφή) αφήνει τον επισκέπτη άναυδο! Από τη φυσική του λοιπόν αυτή είσοδο, όπως λέει και ο αρθρογράφος στην περιγραφή που ακολουθεί, που βρίσκεται στην οροφή της μεγάλης αίθουσας, μπαίνουν οι ακτίνες του ηλίου οι οποίες, σε συνδυασμό με τα φυσικά χρώματα των σχηματισμών του εσωτερικού του σπηλαίου (κόκκινο, κίτρινο και λευκό), δημιουργούν εντυπωσιακές εικόνες που σπάνια συναντά κανείς σε άλλα σπήλαια.

Ιωσήφ Παπαδόπουλος.

vs170725 027Το σπήλαιο των Ολύμπων (ή αλλιώς και σπήλαιο Συκιάς) βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, κοντά στο χωριό Ολύμποι και όχι μακριά από τα χωριά Πυργί και Μεστά. Το 1985 εξερευνήθηκε από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία και από το 2003 είναι επισκέψιμο για το κοινό.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 100 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και πρόκειται για σπηλαιοβάραθρο με βάθος που φτάνει τα 55 μέτρα. Αν και μικρό σε διαστάσεις, το σπήλαιο των Ολύμπων έχει εξαιρετικό εσωτερικό διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες που το κατατάσσει ανάμεσα στα πιο αξιόλογα της Ελλάδας.

Αποτελείται από ένα κύριο θάλαμο διαστάσεων 30x30 μέτρων περίπου, ο οποίος προεκτείνεται σε ένα επίμηκες τμήμα. Περιμετρικά του κυρίως θαλάμου δημιουργούνται "εσοχές", οι οποίες σε ορισμένες θέσεις διαμορφώνουν άλλους μικρότερους θαλάμους.

vs170725 028Η οροφή είναι καλυμμένη από πλήθος σταλακτιτών, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν μεγάλη ανάπτυξη. Επίσης, σε ορισμένες θέσεις είναι εντυπωσιακή η ανάπτυξη από εκκεντρίτες (ένα είδος σταλακτιτών που αναπτύσσονται προς διάφορες κατευθύνσεις), που η δημιουργία τους αντιβαίνει τους νόμους της βαρύτητας, αφού δεν αναπτύσσονται κατά την κατακόρυφη διεύθυνση. Η ανώμαλη αυτή ανάπτυξη αποδίδεται στην ύπαρξη ρευμάτων αέρα που υπάρχουν μέσα στο σπήλαιο, πιθανό και λόγω του φυσικού ανοίγματος της οροφής του.

Από την χρονολόγηση διαφόρων δειγμάτων ανθρακικών υλικών του σπηλαίου, υπολογίστηκε ότι το αρχαιότερο από αυτά δημιουργήθηκε πριν από 230 χιλιάδες χρόνια. Πάντως είναι πιθανό να υπάρχουν και αρχαιότερα εντός του σπηλαίου. Η δημιουργία του ίδιου το σπηλαίου είναι δύσκολο να υπολογιστεί. Θεωρείται οτι η ηλικία του δεν είναι αρχαιότερη των 25 εκατομμυρίων ετών ενώ το πιθανότερο είναι να άρχισε να σχηματίζεται 1 με 5 εκατομμύρια χρόνια πριν.

vs170725 029Αξίζει να σημειωθεί οτι το σπήλαιο των Ολύμπων εξακολουθεί να είναι ενεργό (σε φάση ανάπτυξης) ακόμη και σήμερα. Γι' αυτό το λόγο έχει δοθεί προσοχή ώστε πιθανές ανθρώπινες παρεμβάσεις να μην επηρεάσουν το μικροκλίμα στο εσωτερικό του. Εξ ου και το σύστημα εισόδου των επισκεπτών, διπλής πόρτας, που προφυλάσσει από πιθανά ρεύματα αέρα. Η θερμοκρασία (18 βαθμοί Κελσίου) και η υγρασία (95%) στο εσωτερικό του παραμένουν σχεδόν σταθερές όλο το χρόνο ενώ η σταγονορροή μεταβάλλεται εποχιακά. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες του σπηλαίου δημιουργούνται από την χημική απόθεση του ανθρακικού ασβεστίου που μεταφέρεται από το νερό που εισέρχεται στο σπήλαιο από τη βροχή.

vs170725 030Από τη φυσική του είσοδο, που βρίσκεται στην οροφή της μεγάλης αίθουσας, μπαίνουν ακτίνες ηλίου και σε συνδυασμό με τα φυσικά χρώματα των σχηματισμών του εσωτερικού του σπηλαίου (κόκκινο, κίτρινο και λευκό) δημιουργούν εντυπωσιακές εικόνες που σπάνια συναντά κανείς σε άλλα σπήλαια.

Το σπήλαιο είναι ανοιχτό για το κοινό, από τον Μάϊο μέχρι τον Νοέμβριο καθημερινά, εκτός από Δευτέρα, και ώρες 11:00 με 18:00. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ωράριο καλέστε στο τηλέφωνο 22710 93364

Πηγή : http://www.chioslife.gr/el/%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CE%B8%CE%AD%CE%B1%CF%84%CE%B1/%CF%83%CF%80%CE%AE%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BF%CE%BB%CF%8D%CE%BC%CF%80%CF%89%CE%BD-%CF%87%CE%AF%CE%BF%CF%85

Ευχαριστώ την "BLUE STAR FERRIES" και τους κ.κ. Νίκο Πιτσιλό, Κώστα Μάγκο (ο ξεναγός του σπηλαίου) και Σωκράτη Γάγκα.